Οικολογικό Tip: Συνετή χρήση του κλιματιστικού

πηγή: http://www.autotriti.gr

Αναμφίβολα το κλιματιστικό του αυτοκινήτου όταν λειτουργεί αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Ελαχιστοποιώντας τη χρήση του γλιτώνουμε έως και 20% από τα μεταφορικά μας έξοδα.

Κάθε χρήση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εφαρμογών του αυτοκινήτου το επιβαρύνει ενεργειακά, λίγο ή πολύ. Το κλιματιστικό επιβαρύνει αρκετά και είναι σκόπιμο να το λειτουργούμε μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Η χρήση του στην καμπίνα με αρχικές θερμοκρασίες πάνω των 25 βαθμών Κελσίου και ειδικά σε κυκλοφοριακή συμφόρηση επιβαρύνει την κατανάλωση τουλάχιστον κατά 20%. Φυσικά, δεν είναι σωστό να λειτουργούμε το κλιματιστικό με τα παράθυρα ανοιχτά, ωστόσο, καλό είναι, πριν χρησιμοποιήσουμε τον κλιματισμό, να ανοίξουμε για λίγο τα παράθυρα, ώστε να μπει καθαρός αέρας στην καμπίνα.

Η διαφορά θερμοκρασίας που πρέπει να υπάρχει μέσα στη καμπίνα σε σχέση με το περιβάλλον καλό είναι να μην υπερβαίνει τους 10 βαθμούς Κελσίου. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε τη συνεχόμενη λειτουργία του κλιματιστικού.

Τέλος, καλό είναι να θυμίζετε στο μηχανικό να ρυθμίζει τη λειτουργία του συστήματος ψύξης και θέρμανσης τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία του θα σας οδηγήσει και πάλι σε αυξημένη κατανάλωση