ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : Λιτότητα και νέες «εικόνες»

Ξεκινά την Παρασκευή με καινούργια ενότητα για το αντεργκράουντ σινεμά, 15 ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα και 14 ελληνικές πρεμιέρες

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και η συντονίστρια του Φεστιβάλ Ελ. Ράμμου
Τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ περιμένει (και) το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να κλείσει την «τρύπα» των 6,2 που άφησε η Δέσποινα Μουζάκη από την επετειακή διοργάνωση των 50 χρόνων το 2009.
Από το χρέος εκείνο απέμειναν οφειλές 2 εκατ. ευρώ που αναμένεται να καλυφθούν από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, ενώ η φετινή 53η διοργάνωση, που ξεκινά την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου, θα κοστίζει 1,6 εκατ. ευρώ -κάτι περισσότερο από πέρυσι και θα τη λαμπρύνει με την παρουσία του ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης, Κ. Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας του ταινίας, «Capital».
Μια εμπύρετη ίωση κράτησε στην Αθήνα τον Δημ. Εϊπίδη και τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι συνεργάτες του, ενώ ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, δεν έκρυψε την επιθυμία του «να γίνονται περισσότερες δράσεις στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά δεν βοηθά η οικονομική συγκυρία».

Από φέτος και λόγω της κρίσης τα βραβεία θα είναι τιμητικά και δεν θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο. Μια ακόμη καινοτομία είναι η νέα ενότητα για τους μυημένους στην «αντεργκράουντ» πλευρά του σινεμά με τίτλο «Νυχτερινές Εικόνες», την οποία εγκαινιάζουν το ανήσυχο βλέμμα του Κώστα Ζάπα και το πειραματικό έργο του Ισραηλινού Λιόρ Σαμρίζ.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 15 ταινίες -και δύο ελληνικές, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Ε. Λυγίζου και «Χαρά» του Η. Γιαννακάκη- ενώ την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Τόμας Ελζεσερ (πρόεδρος)-καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου στα Πανεπιστήμια Αμστερνταμ και Γέιλ, Ολε Κρίστιαν Μάντσεν-σκηνοθέτης από τη Δανία, Λόιβελ Γκούδγιονσντοτιρ-διευθύντρια του Ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες-σκηνοθέτης από την Πορτογαλία και ο Ελληνας διευθυντής φωτογραφίας Θύμιος Μπακατάκης.
Στο Ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 14 ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλες 19 εντάχθηκαν στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς.
Οι σκηνοθέτες
Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα του κινηματογραφικού χώρου. Ο ιδιαίτερα αγαπητός Φινλανδός σκηνοθέτης Ακι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος κουρδικής καταγωγής δημιουργός Μπαχμάν Γκομπαντί, ο Γερμανός κινηματογραφιστής Αντρέας Ντρέζεν, καθώς και ο Κριστιάν Μουνγκίου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

«Ταξίδι στα Κύθηρα» και τζαζ συναυλία
Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου περιλαμβάνει και ένα αφιέρωμα στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο πρόωρος θάνατος του οποίου άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του κινηματογράφου.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ταινίες-σταθμούς του σκηνοθέτη -«Ο θίασος» (1974), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984) και «Τοπίο στην ομίχλη» (1988)- καθώς επίσης μία συζήτηση και μία συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου, στις 9 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Δήμητρα Γαλάνη και το τζαζ τρίο «Human Touch».
Στη συζήτηση, που θα γίνει την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, παίρνουν μέρος συνεργάτες του Θ. Αγγελόπουλου, ανάμεσά τους η σκηνοθέτις Μ. Μαντά, ο φωτογράφος Δ. Σοφικίτης, η συνθέτρια Ελ. Καραΐνδρου, οι ηθοποιοί Ε. Κοταμανίδου και Ο. Αντονούτι.

Πηγή : ethnos.gr