69ο Φεστιβάλ Βενετίας: Να ζήσει ή να πεθάνει; Ιδού η απορία

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο θάνατος της επί 17 χρόνια σε κωματώδη κατάσταση Ελουάνα Ενγκλάρο είχε συγκλονίσει την ιταλική κοινή γνώμη. Τον Φεβρουάριο του 2009, η Ενγκλάρο που βρισκόταν σε κώμα από το 1992, έπειτα από τροχαίο, πέθανε ενώ η Ιταλική Γερουσία συζητούσε σε έκτακτη συνεδρίαση την ψήφιση νομοσχεδίου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υποχρεωτική σίτιση των ασθενών στα νοσοκομεία.

Το αίτημα των γονιών της Ενγκλάρο που είχαν εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία τους να μη ζήσει σε περίπτωση που πέσει σε κώμα ισοδυναμούσε με ευθανασία που είναι παράνομη στην Ιταλία. Με την υποστήριξη του Βατικανού ο Μπερλουσκόνι συνέταξε το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική σίτιση.

Ενας από τους ανθρώπους που είχαν σοκαριστεί από την υπόθεση Ενγκλάρο ήταν και η έφηβη – τότε –  κόρη του Μάρκο Μπελόκιο. Συζητώντας μαζί της, ο ιταλός σκηνοθέτης κατέληξε στην ιδέα μιας ταινίας που θα έθετε καυτά ζητήματα και διλήμματα όπως, εν προκειμένω, η ευθανασία. Η ταινία με τον τίτλο «Αφανής ομορφιά» (Bella addormentata) και πρωταγωνιστές τον Τόνι Σερβίλο και την Ιζαμπέλ Υπέρ, προβλήθηκε την Τετάρτη εντός διαγωνισμού στη Μόστρα και απέσπασε θερμά χειροκροτήματα

Εχοντας την υπόθεση Ελουάνα Ενγκλάρο διαρκώς στο φόντο, ο Μπελόκιο στήνει μικρές ιστορίες θανάτου που λαμβάνουν χώρα στη Ρώμη. Η πιο ενδιαφέρουσα όλων είναι εκείνη ενός γερουσιαστή (Τόνι Σερβίλο) ο οποίος ζει το ίδιο ακριβώς δράμα με τη σύζυγό του που αργοπεθαίνει από καρκίνο και είναι αποφασισμένος να ψηφίσει κατά του νομοσχεδίου.

«Δεν υπάρχει ουδετερότητα στην Τέχνη αλλά η ταινία δεν είναι και μανιφέστο» δήλωσε ο αριστερός Μάρκο Μπελόκιο που είχε θαυμάσει την μοναχική στάση του πατέρα της Ενγκλάρο και σοκαριστεί από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το γεγονός τα ΜΜΕ αλλά και από την πολιτική διάσταση που το ζήτημα είχε πάρει. «Θέλω να πιστεύω ότι η ταινία μου είναι σοβαρή και μη ιδεολογική και κυρίως ανοιχτή σε διαφορετικές απόψεις» συμπλήρωσε.

Ηδονοβλεπτική περιπλάνηση

Το σεξ, τα ναρκωτικά και το έγκλημα, μόνιμοι προβληματισμοί του «προκλητικού» αμερικανού σκηνοθέτη Χάρμονι Κοράιν, μαθητή του εξίσου προκλητικού (αλλά καλύτερου σκηνοθέτη) Λάρι Κλαρκ, κυριαρχούν και στην τελευταία δημιουργία του, το «Spring breakers» που προβάλλεται σήμερα Τετάρτη εντός διαγωνισμού στη Μόστρα.

Παρακολουθούμε τις περιπέτειες τεσσάρων κοριτσιών στο Μαϊάμι κατά τη διάρκεια του Spring break, ενός αμερικανικού εθίμου, σύμφωνα με το οποίο λίγο πριν από το τέλος της φοιτητικής περιόδου οι φοιτητές ξεσαλώνουν επί δυο εβδομάδες.

Ξεσάλωμα, βέβαια, εννοούμε ότι τίποτε δεν μένει όρθιο. Τα κορίτσια πάνε προετοιμασμένα για όλα και ο φακός του Κοράιν με μια ηδονοβλεπτική διάθεση καταγράφει κάθε γραφική λεπτομέρεια δίνοντας έμφαση στα οπίσθια και στήθη νέων κοριτσιών. Τόσο λυσσαλέα κινηματογράφηση γυμνής σάρκας μόνον από βαθιά στερημένο μπορείς να την περιμένεις.

Το ενδιαφέρον στην ταινία είναι το καστ της. Ο Κοράιν χρησιμοποίησε ηθοποιούς στενά συνδεδεμένους με εφηβικές ταινίες όπως η τραγουδίστρια Σελίνα Γκόμεζ και η Ασλεϊ Μπένσον αλλά και τον Τζέιμς Φράνκο στον ρόλο ενός ράπερ εγκληματία του Μαϊάμι που παίρνει υπό την προστασία του τις τέσσερις κοπέλες.

Πηγή : tovima.gr