Νέο σύστημα αυτόματης οδήγησης αποφεύγει κινδύνους και εμπόδια

Σχεδιάζεται κυρίως για στρατιωτικές εφαρμογές χωρίς να είναι απίθανη η χρήση του στο εμπόριο

Ένα νέο σύστημα που θα επιτρέπει σε ρομπότ ή αυτοκίνητα του μέλλοντος να αποφεύγουν εμπόδια και κινδύνους, όπως λακκούβες, πεσμένα δέντρα, ακόμα και ένοπλες απειλές, σχεδίασαν Άγγλοι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα νευρωνικό δίκτυο σχεδιασμένο μάλιστα στα πρότυπα των μηχανισμών άμυνας και φόβου-αντίδρασης των θηλαστικών.

Το σύστημα, με όνομα STARTLE, τοποθετείται σε αυτοκινούμενα οχήματα ή ρομπότ και χρησιμοποιεί σένσορες προκειμένου να αναλύσει το περιβάλλον για τυχόν απειλές. Εάν ανιχνεύσει κάποια απειλή, ενεργοποιεί δευτερεύοντα συστήματα προκειμένου να την αποφύγει ή να την αντιμετωπίσει, αλλάζοντας την πορεία του, ενεργοποιώντας τα φρένα ή απλά χρησιμοποιώντας τα όπλα του οχήματος.

Το STARTLE δημιουργήθηκε από την Roke Manor Research μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης από το Hampshire της Αγγλίας, η οποία ειδικεύεται σε προϊόντα και τεχνολογίες στρατιωτικού τύπου. Σίγουρα αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι πρώτες δοκιμές μεγάλης κλίμακας η εταιρεία θα συνάψει συμφωνίες με κατασκευαστές προκειμένου να ενσωματώσουν το STARTLE σε στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένα.

Είναι εξίσου πιθανό όμως το σύστημα αυτό να εφαρμοστεί κάποια στιγμή και στην πολιτική αυτοκίνηση.

Πηγή : newsbeast.gr