Μάρτιος: ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ – ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ – ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Υποδεχόμαστε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, που σηματοδοτεί την αναγέννηση-ζωντάνεμα-ανανέωση της φύσης.
Ας είναι λοιπόν ο Μάρτης ευλογημένος, χαρούμενος, χαρμόσυνος, πολύχρωμος, ευωδιαστός, ειρηνικός, ελπιδοφόρος για όλους μας..
Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και τρίτος κατά σειρά μήνας του χρόνου κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. 
Στην αρχαιότητα ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του δεκάμηνου έτους και η αρχική του ονομασία ήταν Primus, δηλαδή πρώτος. Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή ιστορία, ο Ρώμος και ο Ρωμύλος, ιδρυτές της Ρώμης, ονόμασαν τον μήνα αυτό Μάρτιο προς τιμή του πατέρα τους και γενάρχη των Ρωμαίων, του θεού Mars (Μάρτιους), δηλαδή του Άρη.
Ο Μάρτιος αντιστοιχεί εν μέρει στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο με το μήνα Ελαφηβολιώνα, κατά τον οποίον ήταν η περίοδος για το κυνήγι των ελαφιών και γίνονταν οι μεγάλες θυσίες προς τιμήν της Αρτέμιδος.
Πρόκειται για άστατο μήνα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, και είναι ο μόνος που έχει γίνει θέμα πολλών παραδόσεων.
Μια από αυτές αναφέρεται στο γάμο του Μάρτη με δύο γυναίκες, μια όμορφη και μια άσχημη. Όταν γυρίζει και κοιτάζει την πρώτη χαμογελάει και ο ήλιος λάμπει, ενώ συννεφιάζει αυτός και όλη η πλάση, όταν αντικρίζει τη δεύτερη.
Ο Μάρτιος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Σαρακοστή, τη μεγάλη νηστεία πριν από το Πάσχα. Σχετική είναι και η παροιμία «Δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή».
Στις 25 Μαρτίου εορτάζεται και η επέτειος της Ελληνικής Εθνεγερσίας, η οποία συμπίπτει με τη μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.