Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ανθρωποι στα σκουπίδια

Εκθεση φωτογραφίας αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα των παραγκουπόλεων

Πέντε χαρακτηριστικές παραγκουπόλεις της υφηλίου, στην Ντάκα, στο Καράτσι, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Πορτ-ο-Πρενς και στο Ναϊρόμπι, αποτελούν το σκηνικό φόντο μιας σημαντικής έκθεσης φωτογραφίας που υπογράφουν ισάριθμοι βραβευμένοι φωτογράφοι του πρακτορείου Noor.

Αυτή την περίοδο η έκθεση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Στάνλεϊ Γκριν, η Αλεξάντρα Φατζίνα, ο Φραντσέσκο Ζίζολα, ο Γιον Λόουενσταϊν και ο Πεπ Μπόνετ είναι οι πρωταγωνιστές των φωτογραφιών πίσω από τον φακό, ενώ τα πρόσωπα εκατοντάδων ανώνυμων άπορων και αστέγων «στολίζουν» το περιεχόμενο της έκθεσης που τιτλοφορείται «Urban Survivors – Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου» και στεγάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι της πόλης.

Στις μέρες μας, περισσότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη ζει σε παραγκούπολη. Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, η έκθεση αποκαλύπτει τη σκληρή καθημερινότητα αυτών των πληθυσμών, που είτε εκδιώχνονται είτε εξαναγκάζονται να μετοικούν από τις εστίες τους.
Διόλου τυχαία, η ιδέα για την έκθεση (καθώς επίσης και ο τίτλος της) προέκυψε από το σχέδιο «Urban Survivors» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το φωτογραφικό πρακτορείο Noor και την Darjeeling Productions.

«Η έκθεση ”Urban Survivors – Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου” φέρνει στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που βρίσκεται πλέον έξω από την πόρτα μας» ανέφερε ο επιμελητής της έκθεσης κ. Θάνος Σταυρόπουλος, ενώ από την πλευρά της, η κυρία Μελίνα Σπαθάρη της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφερε εκτός άλλων ότι «μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση επικοινωνούμε στους ανθρώπους που μας στηρίζουν το φαινόμενο της αστικοποίησης, το οποίο δεν μας επιτρέπεται πλέον να αντιμετωπίζουμε ως τον ”αόρατο ελέφαντα στο δωμάτιο”. Δίπλα στην Ντάκα, το Πορτ ο Πρενς και το Καράτσι, προσθέσαμε και την Αθήνα στο πεδίο δράσης μας. Ο,τι συμβαίνει στην Αϊτή έχει αντίκτυπο και εδώ, το φαινόμενο είναι το ίδιο: άνθρωποι που είναι αντιμέτωποι με την ανασφάλεια της στέγης και της ίδιας τους της διαβίωσης. Αν μέχρι χθες αυτές τέτοιες καταστάσεις μας έμοιαζαν ”εξωτικές”, σήμερα δεν μπορούμε να λέμε ότι μας είναι άγνωστες».

Διάρκεια: 11 -18 Μαρτίου 2012, ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 12:00 έως τις 20:00

Πηγή : tovima.gr