Κώστας Γαβράς: «Η Ελλάδα είναι θύμα»

Ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, γνωστός για την ταινία του Ζ, μίλησε χτες από το Παρίσι για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα δίνοντας μια ζοφερή εικόνα για το τι πιστεύει ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

 Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε σε ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο, με πεδίο μάχης την οικονομία και πρώτο θύμα την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι από τα πρώτα θύματα ενός οικονομικού πολέμου. Αυτός είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς, που συμμετείχε χτες στις εκδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ της Ελλάδας. Ο διάσημος σκηνοθέτης μίλησε με σκληρά λόγια για τη Γερμανία:

«Όλες οι αγριότητες των Γερμανών, η βαρβαρότητα, είναι κάτι απίθανο πώς οι Γερμανοί έφτασαν σε τέτοια άκρα. Αυτοί που πούλησαν τόσα πράγματα στην Ελλάδα, που έκαναν τόσα σκάνδαλα στην Ελλάδα, πληρώνοντας τους μεν και τους δε για να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Αυτό το ξεχνούν τώρα. Η κ. Μέρκελ αδιαφορεί» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψη του Γαβρά «αυτή η τρομερή κρίση μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αλλάξει ριζικά το ελληνικό κράτος. Αυτοί που δεν πλήρωναν τους φόρους, αυτοί οι υπουργοί που έπαιρναν δώρα απ’ τους ξένους. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, αυτά πρέπει να αλλάξουν ουσιαστικά».

Ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε και στην φράση «μαζί τα φάγαμε» του Θόδωρου Πάγκαλου, τονίζοντας ότι «Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Τα έφαγαν εκείνοι που ήταν στο τραπέζι. Οι άλλοι είχαν ψίχουλα γύρω τους και σήμερα αυτοί που είχαν ψίχουλα δεν έχουν τίποτα. Αυτό είναι το μεγάλο δράμα στην Ελλάδα».

Τέλος, ο σκηνοθέτης ευχήθηκε στους Έλληνες «κουράγιο και αισιοδοξία» λέγοντας ότι «θα περάσει κι αυτός ο καημός».

Πηγή : protothema.gr