Με όπλα έκλεψαν το Μουσείο Ολυμπίας – Παραίτηση Γερουλάνου

Ο υπουργός Πολιτισμού την υπέβαλε στον Πρωθυπουργό – Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από το Μαξίμου

Από τις εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διαθέτει το παλιό αρχαιολογικό μουσείο στο κέντρο της πόλης της Ολυμπίας ευελπιστούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ότι θα αντλήσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία, που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη των δυο κουκουλοφόρων, οι οποίοι νωρίς το πρωί της Παρασκευής άρπαξαν περίπου 68 αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δυο άντρες που φορούσαν στολές παραλλαγής εισέβαλαν στο μουσείο στις 7.30 το πρωί ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων την φύλακα, η οποία είναι υπάλληλος του υπουργείο Πολιτισμού, την έδεσαν – σύμφωνα με τις πληροφορίες των εισαγγελικών αρχών – σε ένα από τα αγάλματα και την φίμωσαν. Σε σπαστά ελληνικά άρχισαν να της ζητούν να τους δείξει που υπάρχει «στεφάνι χρυσό» και νομίσματα. Η υπάλληλος επέμεινε ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αντικείμενα στο Μουσείο και τότε οι ληστές άρχισαν να σπάνε τις προθήκες που βρίσκονταν γύρω τους και να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα περισσότερα αντικείμενα ήταν χάλκινα και πήλινα, ενώ φαίνεται ότι ανάμεσα στ’ άλλα οι δράστες πήραν και ένα χρυσό δαχτυλίδι – αν και ακριβής εικόνα για τα αρχαία που έχουν αφαιρεθεί αναμένεται αφού ολοκληρωθεί η αυτοψία που κάνουν αυτή την ώρα οι έφοροι του Μουσείου.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο και προς ποια κατεύθυνση διέφυγαν οι δράστες και για το λόγο αυτό αναζητούν στοιχεία σε όλη την πόλη από άτομα τα οποία ενδεχομένως τους είδαν.

Την παράιτησή του υπέβαλε στον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απαντήσει ακόμα.  Εν τω μεταξύ αναχώρησε από την Αθήνα αστυνομική δύναμη προκειμένου να συνδράμει το τοπικό τμήμα στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Στο Μουσείο σπεύδει από τον Πύργο και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας κ. Π. Μεϊδάνης.

Ιστορικό του Μουσείου

Το  θεματολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται στην άκρη της πόλης (δεν βρίσκεται δηλαδή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο) και είναι το πρώτο Μουσείο που αναπαλαιώθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 για να στεγάσει τα ευρήματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.

Στις προθήκες και στους χώρους του βρίσκονται 463 έργα που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά  και αντικείμενα που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες από άλλα Μουσεία της Ελλάδας. Τα εκθέματα ξεκινούν από τη δεύτερη χιλιετία π.χ. και φθάνουν έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Διαθέτει πήλινα και χάλκια ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων, διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές όπως δίσκοι, αλτήρες, αρύβαλλοι, στλεγγίδες ( χάλκινες ξύστρες για τον καθαρισμό του σώματος), επιγραφές, χάλκινα ειδώλια…

Πηγή : tovima.gr