Το ευαίσθητο αλλά συγχρόνως κωμικό δράμα ενός μεσήλικα (Τζορτζ Κλούνεϊ) που προσπαθεί να βρει τρόπο επικοινωνίας με τις κόρες του γνωρίζοντας ότι η σύζυγός του πεθαίνει, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία (Κλούνεϊ).
Στην «απέναντι» όχθη, την κατηγορία της καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, το «Artist» – η βωβή, ασπρόμαυρη ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους που ακολουθεί ανοδική πορεία από τότε που διακρίθηκε στο περσινό φεστιβάλ Καννών – κέρδισε τρία βραβεία: καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ για τον γάλλο ηθοποιό Ζαν Ντεζαρντέν και μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρσέ).
Κρίμα που ο Αλεξάντερ Πέιν δεν κέρδισε και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας, αφού το βραβείο αυτό δόθηκε στον Μάρτιν Σκορσέζε για το «Hugo», ένα homage του σκηνοθέτη απέναντι στον ίδιο τον κινηματογράφο που θα προβληθεί σε λίγο καιρό στις αίθουσες.
Η Μέριλ Στριπ κέρδισε την όγδοη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της στην κατηγορία της γυναικείας ερμηνείας σε δραματική ταινία για την ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερστη μετριότατη όμως «Σιδηρά Κυρία» της Φιλίντα Λόιντ. Αντιστοίχως στην κωμωδία ή μιούζικαλ, η Μισέλ Γουίλιαμς βραβεύτηκε για τη δουλειά της στο «Επτά μέρες με τη Μέριλιν» όπου επίσης υποδύεται ένα πραγματικό πρόσωπο, την Μέριλιν Μονρόε.
Δίκαιη η βράβευση της ταινίας του ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί «Ενας χωρισμός» αλλά και εκείνη του βετεράνου καναδού Κρίστοφερ Πλάμερ που κέρδισε το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Οι πρωτάρηδες» όπου υποδύθηκε τον ομοφυλόφιλο πατέρα του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ.
Στις γυναίκες βραβεύτηκε η μαύρη ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ για το αντιρατσιστικό φιλμ «Οι υπηρέτριες».