Οι κουκκίδες του Ντάμιεν Χιρστ ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Οι διάσημοι πίνακες του Ντάμιεν Χιρστ με τις κουκκίδες κατακτούν τον κόσμο. Η έκθεση που αποτελείται από τα spot paintings του καλλιτέχνη παρουσιάζονται σε έντεκα γκαλερί Gagosian σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα στις πόλεις που επισκέπτεται η έκθεση είναι και η Αθήνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερους από 300 πίνακες, από την πρώτη κουκκίδα που ζωγράφισε ο Χιρστ εν έτει 1986, μέχρι και τα πρόσφατα έργα του και φέρουν παράξενα ονόματα, όπως «Υδροχλωρική Κοκαΐνη».

Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Φανταστείτε ένα σύμπαν από κουκκίδες. Κάθε φορά που δημιουργώ έναν πίνακα αποκόπτω ένα τετράγωνο κομμάτι αυτού του σύμπαντος. Οι κουκκίδες όμως ξαναγεννιούνται στο κομμάτι που έκοψα. Είναι όλες συνδεδεμένες μεταξύ τους».

Ο Χιρστ, ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, έχει φτιάξει 1.500 συνολικά spot paintings, ενώ τώρα μια ομάδα βοηθών του δουλεύει σε ένα έργο ενός εκατομμυρίου κουκκίδων που θα χρειαστεί εννέα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Τα έργα είναι διαφόρων διαστάσεων. Ξεκινούν από μισή κουκκίδα (2,4×1,2 εκ.), ενώ άλλα είναι τεραστίων διαστάσεων. Παρουσιάζονται ταυτόχρονα σε έντεκα γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο και προέρχονται από συλλογές και 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Παράλληλα με την έκθεση θα κυκλοφορήσει η έκδοση «The Complete Spot Paintings 1986-2011», η οποία αποτελεί μια πλήρη αναφορά σε όλα τα έργα με κουκκίδες που φιλοτεχνήθηκαν από τον Hirst στο αντίστοιχο διάστημα.

Η έκθεση «Damien Hirst: Κουκκίδες, η πλήρης συλλογή, 1986-2011» θα προηγηθεί της πρώτης μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του έργου του Χερτς, η οποία θα εγκαινιαστεί στην Tate Modern τον Απρίλιο του 2012.

Σε αυτήν κεντρικό έκθεμα θα είναι το «For the Love of God», ένα ανθρώπινο κρανίο φτιαγμένο από πλατίνα και διαμάντια.

Η έκθεση The complete spot paintings διαρκεί έως τις 10 Μαρτίου και στην Αθήνα φιλοξενείται στην γκαλερί Bogosian, Μέρλιν 3, Κολωνάκι.
Πηγή : tovima.gr