Το Αφγανιστάν του πολέμου και της μουσικής!

Μέλη της Σχολής φτωχά και άστεγα παιδιά

Ο πολιτισμός είναι βάλσαμο σε δύσκολες εποχές στους ανθρώπους που πέρασαν κακουχίες, λένε. Αυτό φαίνεται να πιστεύουν και οι ιθύνοντες της μουσικής Ακαδημίας στο Αφγανιστάν που προσπαθούν μέσω της μουσικής να απαλύνουν ή τουλάχιστον να ελαφρώσουν τον πόνο των νέων παιδιών, που έγιναν μάρτυρες ενός σκληρού πολέμου.
Οι νότες διαδέχονται η μία την άλλη, στο διώροφο κτίριο στο κέντρο της Καμπούλ και το κλασσικό πιάνο δένει απόλυτα με τα βιολιά και το φλάουτο. Οι νεαροί μαθητές διδάσκονται μουσική, με την ελπίδα όπως λένε οι δάσκαλοι, να ξεχάσουν τις φρικιαστικές λεπτομέρειες του πολέμου που έζησαν και της φτώχειας που υφίστανται.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Μουσικής του Αφγανιστάν, Ahmad Sarmast, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters είπε μεταξύ άλλων πως «έχουμε δεσμευτεί να οικοδομήσουμε τις ζωές των ταλαιπωρημένων αυτών παδιών μέσα από τη μουσική, δεδομένης της θεραπευτικής δύναμής της». 
Η σχολή μετρά 140 μαθητές, με τα περισσότερα μέλη να είναι ορφανά και άστεγα παιδιά, τα οποία σύμφωνα με τον Ahmad, είναι παθιασμένα για την μουσική.
«Αυτή η χώρα είναι διψασμένη για την μουσική και την τέχνη γενικότερα, όσο είναι για την αλλαγή», κατέληξε ο δάσκαλος. Ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε πως η χολή δίνει και υποτροφίες σε σχολές στο Εξωτερικό, όπως Βρετανία και Δανία, οι οποίες κιόλας χρηματοδοτούν τη σχολή.
Πηγή : protothema.gr