Jonathan Meese: Έκθεση στη Bernier-Eliades

H γκαλερί Bernier-Eliades παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του Γερμανού καλλιτέχνη Jonathan Meese. Ο καλλιτέχνης θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, 2012, 20:00-22:00

 Ο Jonathan Meese (γεν. 1970, Τόκιο) εμφανίστηκε στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή το 1998 και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους υποστηρικτές της σύγχρονης τέχνης. Είναι γνωστός  για το πολύπλευρο έργο του, που περιλαμβάνει πληθωρικούς πίνακες (που μπερδεύουν προσωπικά ιερογλυφικά και κολάζ), εγκαταστάσεις, εκστατικές περφόρμανς, γλυπτά, σχέδια και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις.
Στην έκθεση  αυτή ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια σειρά από καινούργια γλυπτά και ζωγραφικά έργα.
O πυρήνας της δουλειάς του Meese παραμένει μια αδυσώπητη αίσθηση της ιστορίας,από την οποία ξεπροβάλλουν φιγούρες, σύμβολα και αντικείμενα που γίνονται αργότερα ένα μυθολογικό σύμπαν που συμπληρώνει το έργο του  και τραβά μέσα του τον θεατή δια της βίας.
Ο Meese ξεδιπλώνει τα υλικά του σε μεγάλες επιφάνειες και πάνω σ’αυτές παραθέτει μυθολογικές φιγούρες, κολάζ, χρώματα και αποσπάσματα με έναν ισχυρό κι εκφραστικό τρόπο. Στη δουλειά του διακρίνει κανείς μία ιδιαίτερη ματιά προς τις πιο επιθετικές ή τραγικές φιγούρες της ιστορίας. Προσωπικότητες όπως ο Νέρωνας, ο Ιμχοτέπ, ο Καλιγούλας, ο Στάλιν, ο Μουσολίνι, ο Χίτλερ, έχουν εμφανιστεί στα έργα του και μπορεί να συνυπάρχουν μαζί με αυτοπροσωπογραφίες του ίδιου του Meese, αλλά και παραπομπές από λογοτεχνικά αποσπάσματα της ιστορίας ή ιδεολογικές και πολιτικές δηλώσεις.
Τα καινούργια του ζωγραφικά έργα, είναι καρπός μιας νέας φάσης εξερεύνησης του μέσου. Οι πίνακες ξεχειλίζουν απο κολλάζ, σλόγκαν και γκραφίτι, ισορροπώντας κάπου ανάμεσα στο χιούμορ και τη βία. Ο καλλιτέχνης ενορχηστρώνει μία σύγκρουση ανάμεσα σε βερνίκια και impastos, δυναμικές πινελιές και φίνες γραμμές.
Τα γλυπτά του προκύπτουν από ένα προσωπικό μυθολογικό σύμπαν που συνδυάζει τις δυνάμεις του καλού και του κακού με αναφορές στην αρχαιότητα, την ιστορία και τη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα.
 Έργα του Jonathan Meese βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως: ΜΟΜA-Νέα Υόρκη, Centre Pompidou-Παρίσι, Louisiana Museum of Modern Art-Νέα Ζηλανδία, Συλλογή Saatchi. Έχει πάρει μέρος σε σημαντικές εκθέσεις όπως: Μπιενάλε του Βερολίνου, 1998, “Generation Z“, PS1-Νέα Υόρκη, 1999, “New Blood“, Saatchi Collection-Λονδίνο, 2004, “Dionysiac“, Centre Pompidou-Παρίσι, 2005. Toν Δεκέμβριo του 2010 το μουσείο MOCA-North Miami, φιλοξένησε μεγάλη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.
Έχει κάνει σημαντικές περφόρμανς, μεταξύ των οποίων: ο αυτοσχεδιασμός για τον Parsifal του Βάγκνερ στο Staatsoper, Βερολίνο, 2005, και το Noël Coward is Back, στην Tate Modern, 2006.
Το 2010 σχεδίασε τα σκηνικά για την παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας “Dionysus”, μια νέα όπερα του Wolfgang Rihm  πάνω στον τελευταίο κύκλο ποιημάτων του Nίτσε “Dionysus-Dithyrambs”.
O Jonathan Meese ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.
Info
Τοποθεσία          Bernier-Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο, Αθήνα
Ημερομηνία       Εγκαίνια Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, 20:00-22:00. Διάρκεια: 12 Ιανουαρίου – 1 Μαρτίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Τρ- Παρ 10:30-18:30, Σαβ 12:00-16:00
Πληροφορίες    Τηλ.: 210 3413 937
Πηγή : culturenow.gr