Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012 το Μάριμπορ της Σλοβενίας

Το Μάριμπορ της Σλοβενίας και οι συνεργαζόμενες πόλεις θα φιλοξενήσουν πλήθος εκδηλώσεων στο πλαίσιο του σχεδίου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2012», που τίθεται επίσημα σε τροχιά υλοποίησης, με μεγάλη γιορτή, στις 14 Ιανουαρίου.
Οι πόλεις Μάριμπορ, Μούρσκα Σομπότα, Σλοβένι Γκράντετς, Βέλενιε, Νόβο Μέστο και Πτούι θα πραγματοποιήσουν από κοινού ένα πρόγραμμα, χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες, που περιλαμβάνει 412 σχέδια.
Η ενότητα «Terminal 12» είναι επικεντρωμένη σε καλλιτεχνικά δρώμενα και η ενότητα «Τα κλειδιά στην πόλη» στην αστική αναγέννηση.
Σχέδια περιβαλλοντικής και κοινωνικής θεματολογίας περιλαμβάνονται στην ενότητα «Αστικά κανάλια» και η ενότητα «Ένα κλικ στη ζωή» αφορά τα γεγονότα στο διαδίκτυο.
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν στο Μάριμπορ τα εγκαίνια των πολιτιστικών πρεσβειών περισσότερων από 20 συμμετεχουσών χωρών και του Οίκου της Αρχιτεκτονικής.
Στην εκδήλωση θα παραστεί η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τον Πολιτισμό, Ανδρούλα Βασιλείου.
Την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, στο Σλοβενικό Εθνικό Θέατρο του Μάριμπορ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η όπερα “Μαύρες Μάσκες” του Σλοβένου συνθέτη Μάριι Κογκόι σε σκηνοθεσία του Γιάνεζ Μπούργκερ.
Το Μάριμπορ είναι η πρώτη πόλη της Σλοβενίας που ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από το 1985, όταν δόθηκε ο τίτλος της πρώτης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού στην Αθήνα.
Εκτός από τη σλοβενική πόλη, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φέρει φέτος η Γκιμαράες της Πορτογαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση στις 21 Ιανουαρίου.
Πηγή : protothema.gr