ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΑΛΑΝΗ : 40 μελωδικά χρόνια «Σε μπλε βελούδο»

«Επειδή µέσα από το παρελθόν σχεδιάζεται το µέλλον…», οι δύο ερµηνεύτριες δίνουν ραντεβού στο «Παλλάς» για 15 «εφ’ όλης της ύλης» µουσικές παραστάσεις
«Αισθάνομαι πως ήμουν πάνω σ’ ένα άλογο και κάλπαζα…», λέει η Χάρις Αλεξίου για το μουσικό ταξίδι της ζωής και συμπληρώνει η Δήμητρα Γαλάνη, «Το πρόσωπο ενός τραγουδιστή είναι τα τραγούδια που διαλέγει να πει»
Δύο γυναίκες, δύο φωνές, δύο ιστορίες παράλληλες… Τα δύο γυναικεία ονόµατα–σύµβολο του ελληνικού τραγουδιού, η Χάρις Αλεξίου και η Δήµητρα Γαλάνη, θα βρεθούν µαζί στη σκηνή του «Παλλάς», από τις 13 Ιανουαρίου, προκειµένου να δώσουν 15 κοινές µουσικές παραστάσεις υπό τον γενικό τίτλο «Σε µπλε βελούδο».
Δεκαπέντε «βελούδινες» βραδιές, λοιπόν, θα προσφέρουν στο κοινό οι δύο ερµηνεύτριες οι οποίες συναντώνται στην ίδια σκηνή µετά από χρόνια. Η δυνατή σχέση που τους δένει, ωστόσο, τα κοινά και σηµαντικά βιώµατα του παρελθόντος, η αγάπη για τα ίδια πρόσωπα και φυσικά για το καλό τραγούδι, δεν τις άφησε ποτέ να αποµακρυνθούν. Επικοινωνούσαν, ακόµα κι όταν η µια βρισκόταν µακριά από την άλλη, παρακολουθούσαν η µια τα βήµατα της άλλης, βρίσκονταν για λίγο και έπειτα έπαιρνε και πάλι η καθεµιά τον δρόµο της.
H διαδροµή
Κάπως έτσι πέρασαν σαράντα ολόκληρα χρόνια. Σαράντα χρόνια γεµάτα µεγάλα τραγούδια, σηµαντικές συνεργασίες, χιλιάδες ώρες µέσα στα στούντιο ηχογράφησης και ακόµη περισσότερες πάνω στη σκηνή, µπροστά στο µικρόφωνο, πρόσωπο µε πρόσωπο µε όλο αυτό τον κόσµο που τις λάτρεψε: «Δεν ξέρω πώς φαντάζεται ο περισσότερος κόσµος αυτήν τη διαδροµή. Εγώ αισθάνοµαι πως ήµουν πάνω σ’ ένα άλογο και κάλπαζα κι έτρεχα και περνούσα από τόπους διάφορους, συναντούσα διάφορους ανθρώπους, χαιρόµουν που τους συναντούσα, που τραγουδούσα διαφορετικά πράγµατα, που είχα αποδοχή…», λέει χαρακτηριστικά η Χάρις Αλεξίου, αναφερόµενη στο µουσικό ταξίδι της ζωής της.
Η Δήµητρα Γαλάνη πάλι περιγράφει µε τον δικό της τρόπο τον λόγο και την αξία αυτής της συνύπαρξης: «Επειδή οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες της δισκογραφικής αγοράς κάνουν τα 40 χρόνια να φαίνονται πάρα πολλά. Επειδή µπορεί και να είναι έτσι για την πορεία ενός καλλιτέχνη και σίγουρα έτσι για τη ζωή ενός ανθρώπου. Επειδή το πρόσωπο ενός τραγουδιστή είναι τα τραγούδια που διαλέγει να πει. Επειδή επιτυχία σηµαίνει να µπορεί ένας καλλιτέχνης να διαχειρίζεται το παρελθόν του σαν να ήταν παρόν κι επειδή µέσα από το παρελθόν σχεδιάζεται το µέλλον…».
Μέσα από το σηµαντικό παρελθόν τους, λοιπόν, οι δύο ερµηνεύτριες θα θέτουν τις βάσεις για το µέλλον τους. Και σίγουρα αυτό το αντάµωµά τους θα προσφέρει µια ευκαιρία δραπέτευσης από τη σκληρή πραγµατικότητα µέσα από τη µουσική.
Για το πρόγραµµα που θα παρουσιάσουν οι δυο τους δεν θέλουν να αποκαλύψουν πολλές λεπτοµέρειες. Το σίγουρο είναι πως θα στηρίζεται στην απλότητα και την ουσία. Αλλωστε τα µεγάλα τραγούδια και οι µεγάλες φωνές δεν έχουν ανάγκη ιδιαίτερης υποστήριξης.
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΜΕΡΑΣ
Η καλλιτεχνική χημεία ανάμεσα στη Χαρούλα Αλεξίου και τη Δήμητρα Γαλάνη διαφάνηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τον κοινό δίσκο που ηχογράφησαν οι δυο τους το 1981 με τίτλο «Τα τραγούδια της χτεσινής μέρας». Με βασικό όπλο τις φωνές τους και με τη συνοδεία μονάχα μιας κιθάρας και μιας φυσαρμόνικας ερμήνευσαν μια σειρά από αγαπημένα τραγούδια σημαντικών συνθετών: από τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη μέχρι τον Λοΐζο και το Νέο Κύμα, κι από λαϊκά μέχρι δημοφιλείς ξένες μπαλάντες. Στο ρεπερτόριο αυτού του δίσκου ο οποίος πούλησε 100.000 αντίτυπα ήταν και τα τραγούδια «Θάλασσα Πλατιά», «Τζαμάικα», «Ο Δρόμος», «Το τρένο», «Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς», «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι», αλλά και το «The House of Rising Sun».
ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Εξαρχής οι δύο ερμηνεύτριες σκόπευαν να δώσουν δέκα παραστάσεις, αλλά μετά τη μεγάλη αποδοχή του κοινού αποφάσισαν να παρατείνουν τις κοινές εμφανίσεις τους για πέντε ακόμα βραδιές.
Πηγή : ethnos.gr