Το Παρίσι τιμά το νέο ελληνικό σινεμά

Ο ελληνικός κινηματογράφος γιορτάζει στην οδό Μπαλζάκ της Πόλης του Φωτός

Από τις 20 ως τις 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πλέον φεστιβάλ σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στο Παρίσι, που άρχισε δειλά -δειλά πριν από επτά χρόνια και σύντομα εξελίχθηκε σε απαραίτητο πολιτιστικό θεσμό.
Η εφετινή διοργάνωση  που πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, μεγάλου και μικρού μήκους που ξεχώρισαν από την ελληνική παραγωγή, είτε λόγω της εμπορικής τους επιτυχίας τους (το «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το «Τανγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη) είτε λόγω της  διακεκριμένης φεστιβαλικής τους  πορείας, λειτουργώντας ως πρεσβευτές  του ελληνικού σινεμά στο κατώφλι του κόσμου: «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, «Το αγόρι που τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου κ.α.
Επίσης θα παιχτούν δύο ιδιαίτερα ντοκυμαντέρ, η «Πρώτη Ύλη» του Χρηστου Καρακέπελη και η «Σμύρνη, η καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης» της Μαρίας Ηλιού που δίνουν μια σκληρή διάσταση παρόντος και παρελθόντος της ελληνικής πραγματικότητας.    
Η βραδιά της πρεμιέρας του φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο με την προβολή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, «Αναπαράσταση». Την  ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της  Γαλλικής  Ταινιοθήκης  Κώστας  Γαβράς.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα  επισκεφθούν το Παρίσι αρκετοί  εκπρόσωποι της νέας γενιάς του Ελληνικού Σινεμά όπως οι Μενέλαος Καραμαγγιώλης (σκηνοθέτης του J.A.C.E),  ο Τσίτος, ο Παπακαλιάτης αλλά και ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, σκηνοθέτης του πρωτότυπου κινηματογραφικού πειράματος «Attractive Illusion» και ο Γιώργος Σιούγας,  σκηνοθέτης της ταινίας «Το Γάλα».
«Εν μέσω μιας τετραετίας  κρίσης, το ελληνικό σινεμά περνάει μια πρωτόγνωρη άνθηση δηλώνοντας ότι έχει πράγματα να πει» αναφέρει σε ανκοίνωσή του το ΕΚΚ. «Από τις 20 ως τις 25 Μαρτίου βρίσκει το βήμα του στην καρδιά του Παρισιού και σας περιμένει να το ανακαλύψετε.»
Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στο Cinema Balzac της οδού Μπαλζάκ του Παρισιού

Πηγή : tovima.gr