Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης υποκλίνεται στον Φρανσουά Τριφό

Τέσσερις ταινίες του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη θα προβληθούν στο Λιμάνι της πόλης

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος ώστε μετά την θεσμοθέτησή της πέρσι το φθινόπωρο, η Ταινιοθήκη  της  Θεσσαλονίκης να μπει δυναμικά στον χορό των αφιερωμάτων στον οποίο εξακολουθεί να διακρίνεται. Σε λίγες μέρες  υποδέχεται το 2013 με ακόμα ένα αφιέρωμα, αυτή την φορά στον κορυφαίο σκηνοθέτη του γαλλικού Νέου Κύματος Φρανσουά Τρυφό. Και έπονται πολλά ακόμα.
Με τίτλο «Φρανσουά Τρυφό: σινεμά οπωσδήποτε!» το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες και θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 17 έως την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 στην Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).  
Οι τέσσερις ταινίες αρχίζουν με τα «Τα 400 χτυπήματα» («Les quatre cents coups», 1959), πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τριφό και τελειώνουν με το «Οπωσδήποτε την Κυριακή» («Vivement Dimanche!»,Γαλλία, 1983), το κύκνειο άσμα του. Ενδιαμέσως θα προβληθούν οι ταινίες «Φαρενάιτ 451» («Fahrenheit 451»,  Γαλλία/ Αγγλία, 1966) και το «Τελευταίο μετρό», («Le dernier metro», Γαλλία, 1980).
Μετά το αφιέρωμα «Φρανσουά Τρυφό: σινεμά οπωσδήποτε!», θα ακολουθήσει μια σειρά αφιερωμάτων σε σπουδαίους δημιουργούς, που διαμόρφωσαν με το έργο τους τις αισθητικές αξίες, το ύφος και το ήθος της Έβδομης Τέχνης: Λουίς Μπουνιουέλ, Καρλ Ντράγιερ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.  
Επίσης,  αναμένεται το μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Σπάνια τοπία του ιαπωνικού κινηματογράφου», με σπάνιες ταινίες τόσο γνωστών (Ακίρα Κουροσάουα, Ναγκίσα Όσιμα, Κον Ιτσικάουα, Σοχέι Ιμαμούρα), όσο και λιγότερο γνωστών δημιουργών (Χεϊνοσούκε Γκόσο, Κοζαμπούρο Γιοσιμούρα, Κανέτο Σίντο, Γιοσισίγκε Γιόσιντα), πολλές από τις οποίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Ταινιοθήκη, «αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η πραγματική ψυχαγωγία _αγωγή ψυχής_, η ευφορία και ο προβληματισμός των θεατών, σε μια εποχή δύσκολη όπως η σημερινή, όπου η τέχνη -στην περίπτωσή μας, η κινηματογραφική-, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει θεραπευτικά και παρηγορητικά.»
Πρόγραμμα προβολών
Πεμπτη 17/01      :18.45       Οπωσδήποτε την Κυριακή
                            21.00       Το τελευταίο μετρό
Παρασκευή 18/01 :18.45       Τα 400 χτυπήματα
                              21.00       Φαρενάιτ 451
Σάββατο 19/01    :18.45       Το τελευταίο μετρό
                            21.00       Τα 400 χτυπήματα
Κυριακή 20/01     :18.45       Φαρενάιτ 451
                             :21.00       Οπωσδήποτε την Κυριακή
Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Πηγή : tovima.gr