«Ελληνικός Κόσμος»: Εκπαιδευτικά προγράμματα για πολλά γούστα

Αίσωπος, Οδύσσεια, σοκολατομαγειρέματα τον Ιανουάριο από το ΙΜΕ

Οι μύθοι του Αισώπου, η Ολυμπιάδα του δάσους, τα εργαστήρια κούκλας αλλά και ξύλου, η αναζήτηση των ιχνών του Οδυσσέα και άλλες δράσεις διεκδικούν το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών του «Ελληνικού Κόσμου» τον Ιανουάριο του 2013 στο ΄Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ).
Ο πρώτος μήνας του καινούργιου χρόνου ξετυλίγει νέα αλλά και παλαιότερα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία τα Σάββατα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω) που συνοδεύονται από τους γονείς τους. 
Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού. Συγκεκριμένα:
Σαββατιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα
Σάββατο 12 Ιανουαρίου

Μύθοι του Αισώπου (από τον θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες»)
Στο νέο αυτό πρόγραμμα, τρεις μύθοι του Αισώπου, «Ο ψεύτης βοσκός», «Ο βοριάς και ο ήλιος» και «Ο Ερμής και ο ξυλοκόπος», συνθέτουν μια κωμική ιστορία μέσα από τη ματιά του θιάσου «Αθηναϊκές Μαριονέτες». Mαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική νότα. 
Σάββατο 19 Ιανουαρίου
«Αλεύρι, ζυμάρι, ψωμί… την ιστορία τους ας γνωρίσουμε μαζί» 
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα συστατικά και τα μυστικά του ψωμιού που αποτελεί μία από τις αρχαιότερες λιχουδιές. Μαζί με τους γονείς τους, θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή του σπόρου από το χωράφι έως… το ζύμωμα. 
Σάββατο 26 Ιανουαρίου
«Μια Ολυμπιάδα για τους κατοίκους του δάσους»
Τα ζώα διοργανώνουν τη δική τους Ολυμπιάδα και καλούν τα παιδιά να αγωνιστούν στο πλάι τους. Στο πλαίσιο του νέου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τα Ολυμπιακά αθλήματα με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα τους ζώα. Στόχος του προγράμματος είναι η συνεργασία, η διασκέδαση, το ομαδικό παιχνίδι καθώς και η καλύτερη αντίληψη του σώματος και της σχέσης του με τον χώρο.
Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Κυριακή 13 Ιανουαρίου
«Εργαστήρι Κούκλας»
Γνωστά καθημερινά υλικά παίρνουν ζωή και μεταμορφώνονται σε κούκλες. Οι φίλοι του «Ελληνικού κόσμου» χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά θα δημιουργήσουν τις δικές τους κούκλες, που θα ζωντανέψουν στη συνέχεια από τα ίδια.
«Εργαστήρι Ξύλου»
Στο εργαστήρι αυτό, το ξύλο γίνεται πόλη, φίδι, κούκλα ή ό,τι άλλο μπορεί να εμπνευστεί κανείς… Τα παιδιά δημιουργούν κατασκευές με πρώτη ύλη το ξύλο, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν πληροφορίες για τις χρήσεις και τα διαφορετικά είδη του. Παίζουν με τους όγκους και τα χρώματα και κατασκευάζουν από το μηδέν παιχνίδια ή διακοσμητικά αντικείμενα.
Κυριακή 20 Ιανουαρίου
«Στα ίχνη του Οδυσσέα!»
Τα παιδιά κάνουν «βουτιά» στην Οδύσσεια για να γνωρίσουν τις περιπέτειες και την εφευρετικότητα του μυθικού βασιλιά της Ιθάκης, ενός από τους πιο γνωστούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Μέσα από ιστορίες, εικόνες, παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ότι οι περιπέτειες του Οδυσσέα αναδεικνύουν διαχρονικά την αξία του αγώνα του ανθρώπου για την επίτευξη των στόχων του. 

Κυριακή 27 Ιανουαρίου
«Σοκολατομαγειρέματα!»
Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ο «Ελληνικός Κόσμος» αποκτά γλυκιά γεύση και καλεί τα παιδιά να παίξουν και να δημιουργήσουν, ανακαλύπτοντας όλα τα μυστικά του αγαπημένου τους γλυκίσματος. Οι μικροί επισκέπτες θα ανακαλύψουν τα διαφορετικά είδη σοκολάτας, θα γνωρίσουν την προέλευσή της αλλά και τους τρόπους παρασκευής της, θα συζητήσουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με την κατανάλωσή της και, φυσικά, θα δοκιμάσουν μυστικές συνταγές.
Πηγή : tovima.gr