«Φτερά» έκαναν επτά πίνακες δισεκατομμυριούχου από ολλανδικό μουσείο

Μεταξύ αυτών έργα του Πικάσο, Ματίς, Μονέ και Γκογκέν

Επτά πίνακες, μεταξύ αυτών έργα του Πικάσο, του Ματίς, του Μονέ και του Γκογκέν, εκλάπησαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη από το μουσείο Κούνστχαλ του Ρότερνταμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική αστυνομία.

«Σήμερα το πρωί επτά έργα τέχνης εκλάπησαν από το μουσείο Κούνστχαλ στο Ρότερνταμ. Έπειτα από την άδεια των ιδιοκτητών, η αστυνομία μπορεί πλέον να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των έργων», αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η διάρρηξη σημειώθηκε περίπου στις 03:00 (04:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την αστυνομία.

«Η αστυνομία ανακρίνει πιθανούς μάρτυρες και εξετάζει τις εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης», προσθέτει η ανακοίνωση της αστυνομίας, το οποίο επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται ότι η διάρρηξη ήταν καλά προετοιμασμένη».

Τα έργα που ανήκαν στον μεγάλο Ολλανδό συλλέκτη και δισεκατομυριούχο Willem Cordia, είχαν δανειστεί στο μουσείο για την επέτειο 20 ετών του Ινστιτούτου Τριτόν. Η συλλογή του δισεκατομμυριούχου είχε εκτεθεί και στο παρελθόν, αλλά ήταν η πρώτη φορά που όλα αυτά τα έργα ύψιστης σημασίας ιστορικής και μεγάλης αξίας είχαν εκτεθεί μαζί σε μια έκθεση με τίτλο “Avants Guardes: The collection of the Triton Foundation”.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ληστές “περίμεναν” αυτά τα έργα αρκετό καιρό, και το γεγονός οτι εκτέθηκαν όλα μαζί έκανε την ληστεία πολύ δελεαστική.

Τα έργα είναι ο «Αρλεκίνος» του Πάμπλο Πικάσο, «Η γυναίκα που διαβάζει σε άσπρο και κίτρινο» του Ανρί Ματίς, «Η γέφυρα του Βατερλό» και «Η γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος» του Κλοντ Μονέ, η «Γυναίκα μπροστά από ανοικτό παράθυρο, η αρραβωνιαστικιά» του Πολ Γκογκέν, η «Αυτοπροσωπογραφία» του Μάγερ ντε Χάαν και η «Γυναίκα με κλειστά μάτια» του Λούσιαν Φρόιντ.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα και ειδικοί βρίσκονται επί τόπου», δήλωσε η Πατρίσια Βέσελς, εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας. «Εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο (οι δράστες) κατάφεραν να εισέλθουν» στο μουσείο, επεσήμανε η Βέσελς, «τι ώρα και ποιοι διέπραξαν αυτή την κλοπή».

Πηγή : protothema.gr