Η σκλήρη απάντηση του Μπομπ Ντίλαν

Με μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Rolling Stone» που κυκλοφορεί την Παρασκευή, ο θρυλικός Μπομπ Ντίλαν μιλάει για όλους και για όλα, κυρίως όμως για τις κατηγορίες ότι για τα τραγούδια του «κλέβει» από άλλους καλλιτέχνες. «Ολοι αυτοί μπορούν να λιώσουν στην κόλαση» λέει σε μια αποστροφή του λόγου του!

Στα 71 χρόνια του, ο σπουδαίος Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν – κατά κόσμον Μπομπ Ντίλαν – επιστρέφει στη δισκογραφία με το 35ο άλμπλουμ του, το «Tempest» που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, και με μια συνέντευξη που ήδη, προτού φθάσει στα περίπτερα της Αμερικής, έχει προκαλέσει συζητήσεις, κυρίως για τα σκληρά λόγια που ο ίδιος χρησιμοποιεί απέναντι στους επικριτές του.

Στη συνέντευξη στο «Rolling Stone», ο Ντίλαν ρωτάται από τον δημοσιογράφο Σαμ Τζόουνς σχετικά με τις κατηγορίες ότι έχει «δανειστεί» χωρίς να το αναφέρει στίχους από τον Χένρι Τίμροντ, έναν ποιητή του 19ου αιώνα, για τραγούδια στο προ εξαετίας άλμπουμ του «Modern Times». Επίσης τον έχουν κατηγορήσει ότι στο άλμπουμ «Love and Theft» το 2001 είχε χρησιμοποιήσει αποσπάσματα από το «Confessions of a Yakuza», το σκοτεινό μυθιστόρημα του ιάπωνα συγγραφέα Γιουνίσι Σάγκα, χωρίς πάλι να το αναφέρει.

«Πράγματι στη φολκ και στη τζαζ το να δανείζεσαι αποτελεί μια παράδοση που είναι πλούσια και εμπλουτίζει κιόλας. Είναι αλήθεια για οποιονδήποτε. Εκτός από εμένα. Υπάρχουν άλλοι κανόνες για εμένα» τονίζει ο Ντίλαν και συνεχίζει σε πιο σκληρό ύφος. «Μιλάτε για τον Χένρι Τίμροντ, τον είχατε ακούσε ποτέ; Ποιος τον έχει διαβάσει τελευταία; Και ποιος τον έφερε στο προσκήνιο; Ποιος σας κάνει να τον διαβάσετε; Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους επιγόνους του τι πιστεύουν για όλα αυτά. Και αν νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο να χρησιμοποιήσετε στίχους του και να σας βοηθήσει στο έργο σας, κάντε το και να δούμε πόσο μακριά θα φτάσετε. Γυναικούλες και μου..α παραπονιούνται για κάτι τέτοια!».

Ο Ντίλαν, που ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική το 1959, υποστηρίζει στη συνέντευξή του ότι από πολύ παλιά είναι στο στόχαστρο. «Ολο αυτό είναι μέρος μιας παράδοσης, που πάει πολύ παλιά. Εϊναι οι ίδιοι που κάποτε μου είχαν κολλήσει το όνομα Ιούδας. Ιούδας, το πιο μισιτό όνομα στην ιστορία! Αν πιστεύετε ότι το όνομά σας είναι κακό, προσπαθήστε να βρείτε τον δρόμο σας με ένα τέτοιο όνομα. Και όλο αυτό γιατί; Επειδή είχα παίξει ηλεκτρική κιθάρα; Σαν να είναι αυτό ίδιο με το να προδώσεις τον Κύριο και να τον παραδόσεις για σταύρωμα. Ολοι αυτοί οι διαβολικοί γαμ…δες, μπορούν να λιώσουν στην κόλαση!».

Πηγή : tanea.gr