Η Πέμυ Ζούνη στο Badminton με τάνγκο και ζεϊμπέκικο

Παρουσιάζει το Σάββατο τη παράσταση «17. 37΄Πειραιάς – La Boca»

Ελλάδα κι Αργεντινή συναντιούνται σ’ ένα λιμάνι. Σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο. Έξι πρόσωπα, ο καθένας με την ιστορία και τις μνήμες του, με τους αποχωρισμούς και τα όνειρά του. Κυρίαρχο θέμα, η αναμονή. ΄Όπλα τους, το τραγούδι και ο χορός. Τανγκό και ζεϊμπέκικο, μπάλος και τσακαρέρα. Καρναβάλι και διαδήλωση. Εικόνες του 30, του 70 και του 2012. Όλα μπερδεύονται γλυκά και τους ενώνουν.

Κάπως έτσι εκτυλίσσεται η θεατρική παραγωγή που κορυφώνει τις δράσεις του Φεστιβάλ Tango Acropolis το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου με τίτλο «17. 37΄Πειραιάς – La Boca» στο Θέατρο Badminton.

«Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση με πολύ χορό όπου συμμετέχουν ΄Έλληνες και Αργεντινοίί», μας λέει η Πέμυ Ζούνη που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παραγωγή. «Θα έλεγα ουσιαστικά ότι πρόκειται για συνάντηση των πολιτισμών δύο χωρών που μπορεί να βρίσκονται μακριά, έχουν όμως, πολλά κοινά στοιχεία. Η πορεία της Ελλάδας και της Αργεντινής τον 20ο αιώνα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες. Ολοκληρωτικά καθεστώτα, απαγορευμένα τραγούδια ( ζεϊμπέκικο και τάν-γκο), τάση φυγής και πόλεις γεμάτες μετανάστες. Είναι δύο χώρες με μεγάλη καρδιά και με απείθαρχο μυαλό…»

«Ψυχή» της παράστασης είναι οι tangero, η κοινότητα των Ελλήνων και Αργεντινών που ζουν στη χώρα μας και αγαπούν το τανγκό και την αργεντίνικη κουλτούρα. Από τα τέλη Απριλίου, η μικρή ομάδα του πυρήνα των συντελεστών της παράστασης προετοιμάζει το έργο. Μια γυναίκα σ’ ένα λιμάνι περιμένει τον αγαπημένο της που είναι ναυτικός να γυρίσει. Με άξονα αναφοράς μια ιστο-ρία αναμονής, πολλές και διαφορετικές ιστορίες αποχω-ρισμού, αγάπης, ονείρων και ελπίδας εκτυλίσσονται παράλληλα.

Η σκηνοθεσία είναι της Πέμυς Ζούνη και τα κείμενα είναι του Στέλιου Χατζηαδαμίδη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Πέλλα Μακροδημήτρη. Παίζουν οι: Πέμυ Ζούνη, ΄Ελενα και Luis Mestre, Πάνης Καλοφωλιάς, Δημήτρης Νικολαϊδης, Μαριάννα Cutulas. Συμμετέχουν ο Μάριος Στρόφαλης (ακορντεόν), Κώστας Βλαχόπουλος (φυσαρ-μόνικα) και η ομάδα κρουστών Quilombo.

Τι είναι αυτό που θα πάρει ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση; «Μια γλύκα από πράγματα που ξέρει κι αγαπάει, κι από ιστορίες που μπορεί να αναγνώρισε. Οι μνήμες “ακουμπούν”. Και βλέποντας το λιμάνι μπορεί, για παράδειγμα, να σου έρθει στο μυαλό “Το μινόρε της αυγής” με τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου…»

Υπάρχει περίπτωση για επανάληψη της παράστασης; «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Μπουένος ΄Αιρες», απαντά η Πέμυ Ζούνη. «Θα ήθελα επίσης η παράσταση να ανέβει και στη Θεσσαλονίκη. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά…»

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου
Θέατρο Badminton
«17. 37΄Πειραιάς – La Boca»

Πηγή : tovima.gr